Kuvitettu organisaatiomallinnus

Valu Digitalin organisaatiomallinnus vuodelta 2019

Valu Digitalin organisaatiomallinnus toteutettiin kuvituksen keinoin, vektorigrafiikkana..

Tällä kertaa esittelyyn pääsee ei niin tuore (mutta sitäkin näyttävämpi) projekti vuodenvaihteesta 2018-2019: Valu Digitalin kuvitettu organisaatiomallinnus.

En ole tässä kaikkien keskeneräisten urakoiden keskellä muistanut/ehtinyt tästä projektista portfoliopäivitystä tekemään. Mutta nyt, vain kolme vuotta myöhässä pääsen viimein tämänkin työn esittelemään. Lisää kuvia projektista siis tutusti portfoliossa.

Toimeksianto oli tässä harvinaisen selkeä. Valu halusi käyttää organisaatiostaan valtamerilaiva-vertauskuvaa. Projektin alussa asiakkaalla oli mietittynä valmiiksi mitä kuvassa ainakin pitäisi näkyä, mutta muuten tämän teeman ympärille sainkin lähteä melkolailla vapain käsin hommaa suunnittelemaan.

Lopputuloksesta tulikin aika epämuodollinen ja huomiotaherättävä. Tutkittavia yksityiskohtia kuvassa piisaa.

Viime vuosina olen päässyt tekemään aika paljon erilaisia yritysten strategioihin liittyviä visualisointeja. Ensimmäiset tämäntyyliset projektit olen tehnyt jo joskus 2004. Nyt tuntuu, että yrityksillä on entistä enemmän tarvetta saada “isot linjat” (mm. strategiat) visuaaliseen muotoon. Ja tässä kohtaa visuaalisuudelle tarkoitetaan jotain muuta, kuin perinteisiä PowerPoint-grafiikoita.

Kyllähän tällainen iso ja näyttävä, vektorigrafiikkana toteutettu kuvituskuva toimii monella tavalla. Siitä voi tehdä vaikkapa koko seinän peittävän “tapetin” yrityksen tiloihin, jonka äärellä voi vierailijoille kertoa yrityksestä. Tai kuvituksen yksityiskohtia voidaan käyttää yrityksen markkinointimateriaaleissa laidasta laitaan. Nettisivuista autoteippauksiin.

Tietysti tällaisen kuvituksen tekeminen edellyttää, että yrityksellä on jo yrityksen kehittämiseen liittyvää ajatustyötä tehtynä. Kuvitettava aihe voi olla strategia, visio, arvot, tai vaikka yhdistelmä näistä. Tilaajaltahan tällainen mallinnus vaatii myös ajatustyötä ja työtunteja. Ihan täysin hommaa ei voi organisaation ulkopuoliselle kuvittajalle ulkoistaa, jolle asiakasyrityksen toimiala useimmiten on ennestään täysin vieras.