Kuvitettu yritysstrategia

Raikuan yritysstrategia isometrisen kuvituksen muotoon puettuna.

Lähikuva Raikua Oy:n strategiakuvituksesta.

Onko yrityksesi strategia arkistoitu marinoitumaan tietokoneesi kovalevylle tekstitiedoston tai PowerPointin muotoon, joka sitten kaivetaan esiin kerran vuodessa yrityksen kehityspäivillä? Olet kenties huomannut, että strategian esittely osana PowerPoint-maratonia ei herätä yleisössä innostuneita (eikä mitään muitakaan) reaktioita, vaikka olet boldannut otsikot ja käyttänyt listoissa erivärisiä ranskalaisia viivoja.

Olet mahdollisesti ajatellut, että voisiko strategian muotoilla näkyväksi jotenkin innostavammalla tavalla? Ai et ole ajatellut? Ei se mitään, harvempi tällaisia asioita arjessaan aktiivisesti mietiskelee.

Ehkä kuitenkin kannattaa harkita strategian esittämistä jollakin vähän visuaalisemmalla keinolla. Kuvitukset, animaatiot, liikkuva kuva ja musiikki, AR & VR. Siinä muutamia tekniikoita, joilla saadaan pumpattua eloa mihin tahansa esitettävään asiaan.

Kuvitetusta strategiasta voidaan tehdä esimerkiksi näyttävä, kokonaisen seinän peittävä tapetti toimistolle, jonka äärellä yrityksen toimintaa voidaan avata vierailijoille tai vaikka uusille työntekijöille. Kuvituksen yksityiskohtia voidaan hyödyntää teippauksissa, nettisivuilla, kirjepohjissa jne. Vaihtoehtoja on rajattomasti.

Itse olen päässyt visualisoimaan yrityksen strategioita/visioita kuvitettuun muotoon jo vuosituhannen alkuhämäristä asti. Projektit on yleensä haastavia. Aiheet eivät ole helpoimmasta päästä ja yleensä kuvat on isoja, paljon yksityiskohtia sisältäviä vektorikuvituksia, joiden toteuttaminen vaatii väistämättä paljon työtunteja.

Strategian tekeminen kuvituksen muotoon vaatii siis: A) aikaa B) sitoutumista C) rahaa. Jos näitä kolmea asiaa löytyy riittävästi niin lähdetään tekemään hei!

Viimeisin esimerkki tällaisesta yrityksen strategian visualisoinnista on vuoden takaa, kesältä 2021. Tuolloin pääsin kuvittamaan Raikua Oy:n lähivuosien strategian. Lisätietoja projektista löytyy portfoliosta, siis täältä.

Yritysvalmennusmateriaalien visualisointi

Mood of Finland - kuvitettu pelilauta-valmennustyökalu

Yksityiskohta pelilaudan/valmennusmateriaalin kuvituksesta.

Vuosien varrella olen päässyt yllättävän paljon tekemisiin erilaisten yritysvalmennusta tarjoavien tahojen kanssa. Näitä kuvitushommia ihan ammattimaisesti aloitellessani en osannut ajatella, että valmennusmateriaalien visualisoinnille voisi olla mitään tarvetta. Tosin en edes tainnut tietää, että sellaisiakin yrityksiä ja ihmisiä on, joiden liiketoimintaa on yritysten valmentaminen.

Näitä tämäntyyppisiä projekteja tehdessä on kyllä käynyt selväksi, että juurikin valmennustoiminnan puolella olisi työmaata tarjolla niille, jotka tällaisia mallinnuksia, visualisointeja ja kuvituksia pystyvät tekemään. Onhan itsestäänselvää, että valmentajat ovat tekemisissä monesti aika abstraktien ja haastavien asioiden kanssa, jolloin viestin välittämiseen tarvitaan jotain muutakin, kuin tekstiä, valokuvia tai diagrammeja.

Yrityksen johtamisen avuksi tehdyt visualisoinnit menevät tietty tähän samaan kategoriaan. Niiden tekeminen vaatii samanlaista osaamista. Kykyä vääntää jonkin toisen ihmisen ajatukset konkreettisiksi kuviksi.

Yksi esimerkki valmennusmateriaalien visualisoinnista on Mood of Finlandille tekemäni ”pelilauta” (Mood of Finland tarjoaa matkailualan yrityksille ja organisaatioille koulutus-, valmennus-ja konsultointipalveluja). Syksyllä 2020 Mood of Finland halusi teettää valmennuspäivän tueksi pelilautaa muistuttavan materiaalin, joka houkuttelee osallistujia viemään vastuullisen matkailun teoriaa käytäntöön. Portfoliossa pääset tutustumaan projektiin tarkemmin.

Kuvitettu organisaatiomallinnus

Valu Digitalin organisaatiomallinnus vuodelta 2019

Valu Digitalin organisaatiomallinnus toteutettiin kuvituksen keinoin, vektorigrafiikkana..

Tällä kertaa esittelyyn pääsee ei niin tuore (mutta sitäkin näyttävämpi) projekti vuodenvaihteesta 2018-2019: Valu Digitalin kuvitettu organisaatiomallinnus.

En ole tässä kaikkien keskeneräisten urakoiden keskellä muistanut/ehtinyt tästä projektista portfoliopäivitystä tekemään. Mutta nyt, vain kolme vuotta myöhässä pääsen viimein tämänkin työn esittelemään. Lisää kuvia projektista siis tutusti portfoliossa.

Toimeksianto oli tässä harvinaisen selkeä. Valu halusi käyttää organisaatiostaan valtamerilaiva-vertauskuvaa. Projektin alussa asiakkaalla oli mietittynä valmiiksi mitä kuvassa ainakin pitäisi näkyä, mutta muuten tämän teeman ympärille sainkin lähteä melkolailla vapain käsin hommaa suunnittelemaan.

Lopputuloksesta tulikin aika epämuodollinen ja huomiotaherättävä. Tutkittavia yksityiskohtia kuvassa piisaa.

Viime vuosina olen päässyt tekemään aika paljon erilaisia yritysten strategioihin liittyviä visualisointeja. Ensimmäiset tämäntyyliset projektit olen tehnyt jo joskus 2004. Nyt tuntuu, että yrityksillä on entistä enemmän tarvetta saada “isot linjat” (mm. strategiat) visuaaliseen muotoon. Ja tässä kohtaa visuaalisuudelle tarkoitetaan jotain muuta, kuin perinteisiä PowerPoint-grafiikoita.

Kyllähän tällainen iso ja näyttävä, vektorigrafiikkana toteutettu kuvituskuva toimii monella tavalla. Siitä voi tehdä vaikkapa koko seinän peittävän “tapetin” yrityksen tiloihin, jonka äärellä voi vierailijoille kertoa yrityksestä. Tai kuvituksen yksityiskohtia voidaan käyttää yrityksen markkinointimateriaaleissa laidasta laitaan. Nettisivuista autoteippauksiin.

Tietysti tällaisen kuvituksen tekeminen edellyttää, että yrityksellä on jo yrityksen kehittämiseen liittyvää ajatustyötä tehtynä. Kuvitettava aihe voi olla strategia, visio, arvot, tai vaikka yhdistelmä näistä. Tilaajaltahan tällainen mallinnus vaatii myös ajatustyötä ja työtunteja. Ihan täysin hommaa ei voi organisaation ulkopuoliselle kuvittajalle ulkoistaa, jolle asiakasyrityksen toimiala useimmiten on ennestään täysin vieras.

Työnäyteuutisia: Centrum Balticum - infografiikkakuvitus!

Itämeri-aiheinen infografiikka

Pieni yksityiskohta Mitä ilmastonmuutos tarkoittaa Itämerellä -infografiikasta.

Välillä sitä tällainen lähinnä markkinointiviestinnän parissa hommia tekevä kuvittajakin pääsee työskentelemään vähän yhteiskunnalliselta mittakaavaltaan tärkeämpien aiheiden parissa (tai tärkeää se markkinointiviestintäkin on, saadaan kauppaa, veromarkkoja, hyvinvointia jne.).

Keväällä 2020 nimittäin Centrum Balticum tilasi Kuvituskonttorilta Itämeri-aiheiset infografiikat. Informatiivisten kuvitusten oli tarkoitus kiteyttää visuaaliseen muotoon aiheet:

  • Miksi EU on vaikuttava ilmastotoimija?

  • Mitä ilmastonmuutos tarkoittaa Itämerellä?

  • Kuka edistää EU:n imastotavotteita Itämerellä ja miten?

Aihe ei siis ollut sieltä ihan keveimmästä päästä. Enkä voi väittää että aiheesta olisi ollut työtä aloittaessa kovinkaan syvällistä tietämystä. Mutta niin vain tästäkin aiheesta saatiin ymmärrettävä kokonaisuus, vai mitä mieltä olet?

Tarkemmin työhön pääset tutustumaan tutusti portfoliossa.

Infografiikkaa ja hauskaa kuvitusta kätevästi samassa paketissa?

Keiteleen Puupolku -julisteen suunnittelu

Puupolku-juliste olisi kiva myös tulostettuna ja kehystettynä.

Portfolio päivittyy “jälleen”. Tällä kertaa esittelyyn pääsee yksi vuoden 2021 isohkoista projekteista - Keiteleen Puupolku.

Keväällä 2021 Kuvituskonttorilta tilattiin kuvitus, joka mallintaisi julisteen muotoon Keiteleen Puupolun. Keiteleen Puupolku on lasten ja nuorten opinpolku jossa jaetaan tietoa metsästä, puusta, puurakentamisen mahdollisuuksista, alueen ammateista ja yrityksistä aina varhaiskasvatuksesta lähtien.

Urakka ei ollut helpoimmasta päästä, kun piti osata leipoa isosta määrästä asiaa/tekstiä kiinnostavan näköinen ja ymmärrettävä kuva. Lopputulos näyttää kuitenkin hyvältä.

Tarkemmin projektiin pääset tutustumaan portfoliossa.

Kuvitukset toteutettiin kokonaan vektoreina. Työkaluna Affinity Designer, jota voin muillekin kuvittajille ja graafisille suunnittelijoille suositella. Muutamia oleellisia juttuja softasta vielä puuttuu (vrt. Illustrator), mutta hyötyjä alkaa olla jo puutteita/vikoja enemmän.

Tarzan -digitaalinen kuvitus

Kreegah bundolo! Kuinka piirtää viidakon kuningas?

Ensimmäinen tekemäni Tarzan-piirros vuosiin. Lapsena tätä sarjakuvasankaria tuli piirrettyä jatkuvasti.

Ensimmäinen tekemäni Tarzan-piirros vuosiin. Lapsena tätä sarjakuvasankaria tuli piirrettyä jatkuvasti.

Muistoja 80-luvulta!

Peruskoulun ensimmäiselle luokalle mennessä äiti tilasi mulle Tarzan-sarjakuvalehden. Varmaan ajatuksena oli, että se kannustaisi poikaa lukuhommiin. Sarjakuvaruutuja ihmetellessä olisi motivaatiota tavata aakkosia ja opetella lukemaan. Ensimmäisen lukuvuoden aikana lukeminen lähtikin sujumaan ja kuukauden ehdottomia kohokohtia oli, kun postilaatikkoon ilmestyi uusi numero viidakkoseikkailuja.

Lukemistakin enemmän taisin kuitenkin innostua piirtämisestä. Olihan se pakko itsekin yrittää piirtää tätä inspiroivaa puolialastonta pitkätukkaa lehden sivuilta mallia katsoen. Omat tuherrukset olivat arvatenkin aikamoisen kömpelöitä, mutta tästä huolimatta touhu oli jostain syystä ihmeellisen koukuttavaa. Muistan vieläkin elävästi, kuinka tutkin ammattilaisten piirtämistä ruuduista ihmisen anatomiaa. Ja miten niitä varjostuksia ihmisen naamaan piirretään. Näillä Tarzanista opituilla (matkituilla!) ja hyväksi havaituilla kikoilla muuten mennään edelleen. En ole ikinä innostunut opettelemaan fotorealistisempaa tyyliä. Lapsesta asti sarjakuvamainen pelkistys ja liioittelu on toimineet itselleni paremmin.

Viime viikonloppuna havahduin siihen, että en ole vuosiin piirtänyt yhtäkään Tarzan -aiheista kuvaa. Joten tässäpä on! Kuva on piirretty digitaalisesti iPadilla ja Procreatella.

Työprojekteissakin näitä Tarzanista opittuja taitoja pääsee tietysti hyödyntämään. Esim. nämä H24-hinauspalvelun hahmot on suoraa jatkumoa 80-luvulla piirretyille kuville.

P.S. Olen muuten vieläkin katkera siitä, että Tarzan-sarjakuvalehden julkaisu lopetettiin pyytämättä ja yllättäen, muistaakseni 90-luvun taitteessa (nopealla Altavistaamisella en löytänyt tarkkaa ajankohtaa). Tilalle kustantaja tarjosi muistaakseni muutamia vaihtoehtoja, esim. Hevoshullu -lehteä! Voitte varmaan kuvitella sen pettymyksen tunteen, joka jää kaihertamaan vuosikymmeniksi.

Valu Search -nettisivun kuvitukset

Värikkäitä vektorikuvituksia keväältä 2020

Kuvituskuvan aiheena: Tarjoa asiakkaillesi hakutoiminto, joka loksauttaa leuat..

Kuvituskuvan aiheena: Tarjoa asiakkaillesi hakutoiminto, joka loksauttaa leuat..

Kuvituskonttorin keväästä 2020 jäi mieleen muutakin, kuin koronan aiheuttama poikkeustila. Tuolloin työstettävänä oli ninmittäin mm. Valu Search -nettisivun kuvituskuvat. Näiden kuvitusten tekeminen oli tosi mielekästä ja lopputulos miellyttää myös kuvittajan omaa (aina kriittistä) silmää.

Tyylikkään sivuston toteutti Sivututka Oy ja loppuasiakkaana projektissa oli Valu Digital.

Projekti oli monellakin tapaa onnistunut. Hyvin suunniteltu ja selkeästi johdettu (tästä kiitokset Sivututkalle). Tässä sai myös toimia omalla mukavuusalueellaan vektorikuvitusten parissa.

Ensimmäistä kertaa pääsin myös tekemään kuvia, joissa toimii tyylikäs parallax-scrollausefekti (tämä efekti on siis nähtävillä Valu Search -sivustolla). Tämä efekti toimii erityisen hienosti nimenomaan kuvituskuvien kanssa. Toki tällainen tekninen ominaisuus vaatii myös sen, että kuvat suunnitellaan mielellään jo valmiiksi tämä käyttötarkoitus mielessä. Esimerkiksi kuvien eri elementit täytyy piirtää omille tasoilleen, joita “liikuttamalla” saadaan aikaan kolmiulotteinen vaikutelma. Normaaleista staattisista 2d-kuvituskuvista nämä eroavat myös siltä osin, että on piirrettävä myös kuvaan elementtejä, jotka eivät ole stillikuvassa näkyvissä. Eli hieman työläämpää ja hitaampaa hommaa, mutta myös palkitsevaa.

Tuttuun tapaan porfoliosta löydät loputkin kuvituskuvat ja lisätietoja projektista.

Vektorikuvat piirrettiin tällä kertaa Affinity Designerilla.

Hahmosuunnittelu

H24-hahmojen suunnittelu

Tämäkin vektorihahmo on valmis skaalautumaan mihin kokoon tahansa ja toimimaan kaikissa ympäristöissä teippauksista sosiaaliseen mediaan.

Viime vuonna (2019) pääsin tekemään myös hahmosuunnittelua. Aina välillä löytyy yrityksiä, jotka uskaltavat käyttää hahmoja markkinoinnissaan ja erottumaan sitäkin kautta kilpailijoistaan. Tällä kertaa hahmosuunnitteluprojekti toteutettiin H24 Palvelut Oy:n kanssa.

Projektissa toteutettiin neljä erilaista hahmoa, joilla jokaisella on oma osaamisalueensa. Tällaisten hahmojen kehittely onkin mukavaa touhua. Hahmot ovat kuin vahaa, joista muovataan pikkuhiljaa esiin erilaisia luonteenpiirteitä ja kykyjä.

Hahmot toteutettiin tutusti vektorigrafiikkana, jonka ansiosta hahmoja voidaan teipata vaikkapa hinausauton kylkeen useamman metrin kokoisena. Työkaluna tässä projektissa oli pääasiassa Affinity Designer.

Tarkemmin projektiin pääset tutustumaan portfoliossa.

Rakkautta ja Anarkiaa

Kuvitetun kaverikuvan toteutus

Kuvitettu kaverikuva.

Kuvitettu kaverikuva.

Moni muistaa varmaan ne koulussa otetut kaverikuvat (ainakin 90-luvulla sellaisia harrastettiin)? Olet ehkä miettinyt, että mitä jos sellaisen toteuttaisikin kuvitettuna versiona? Tai luultavasti et ole miettynyt, mutta kyllä se mahdollista on!

Kesällä-syksyllä 2019 pääsin tekemään tällaisen kaverikuvan (possekuva nuorisokielellä) yhdelle pitkään yhdessä pysyneelle porukalle. Tarkoitus oli tehdä kuva, johon on piirrettynä kaikki porukan jäsenet pelkistettyinä, mutta kuitenkin tunnistettavina versioina. Kuvaan piti saada mukaan jokaiselle ryhmän jäsenelle tärkeitä elementtejä/yksityiskohtia. Tässä tapauksessa mm. suosikkiurheiluseurojen tunnuksia.

Tarkemmin tähän projektiin pääset tutustumaan tutusti portfoliossa.

Kuvitus toteutettiin vektorigrafiikkana, työkaluina Affinity Designer ja iPad.

Savon Villi Länsi - kuvitukselliset markkinointimateriaalit

Kuvitusten hyödyntäminen messuosaston ilmeessä

Pieni yksityiskohta kuvituksesta. Keitelettä edustaa kirvesmies

Viimeisen reilun vuoden ajan (2018-2019) teemana tuntuu olleen isot kuvitetut messuseinät. Tai muuten vaan isoon kokoon tehdyt kuvitukset. Ja taas olisi esiteltävänä yksi versio tästä aiheesta. Pääsin nimittäin keväällä 2019 tekemään Kehitysyhtiö Savogrow Oy:n toimeksiannosta massiivisen kuvitetun seinän messukäyttöä varten.

Aikataulu oli tiukahko, mutta toimeksianto oli onneksi aika selkeä: Pinta-alaa oli täytettävänä piirroksilla sellaiset 9 x 2,5 metriä ja kuvitukseen piti saada mukaan viittaukset kaikkiin Savon Villi Länsi -kuntiin (Tervo, Vesanto, Pielavesi, Keitele, Suonenjoki ja Rautalampi).

Projektissa päästiin sukkelasti liikkeelle, koska messuosaton suunnittelu oli jo aloitettu sisustussuunnittelija Maru Hautalan toimesta. Ennen kuvitustyön aloittamista olikin jo tiedosssa väripaletti ja idea Savon Villiin Länteen sijoittuvasta metsämaisemasta.

Ison messuseinän lisäksi suunnttelin esitteen messuseinän kuvitettuja elementtejä hyödyntäen. Ja messuseinässä esiintyviä hahmoja on voitu hyödyntää Savon Villin Lännen markkinoinnissa myös tapahtuman jälkeen.

Kuvitukset tehtiin vektoriformaatissa, työkaluna Affinity Designer.

Tarkemmin projektiin pääset tutustumaan portfolio-osastolla.

Crazy Town - Sisustuskuvitukset

Toimitilojen sisustuskuvien suunnittelu.

Kuvassa Taukotila, kuvitettu seinä toimii hyin yhteen muiden sisustuselementtien kanssa.

Kuva ©: Maru hautala

Jyväskylän Crazy Town Oy muutti joulukuun vaihteessa 2018 ja uusia tiloja elävöittämään haluttiin kuvituskuvia.

Tässä projektissa pääsin ensimmäistä kertaa tekemään yhteistyötä sisustussuunnittelijan kanssa ja siitähän seurasikin kokonaisvaltainen tilataideteos.

Uusien toimitilojen upean sisustuksen suunnitteli Maru Hautala. Minä pääsin osaltani vaikuttamaan tilojen ilmeeseen reippaan kokoisilla (ja myös pienillä) vektorikuvituksilla. Yllläolevassa kuvassa näkyy taukotila, aikamoisen kivan näköistä! Kuvitus ja muut sisustuksen elementit käy nätisti yhteen.

Tällaiset tuotannot on kyllä mukavia, joissa saa muiden ammattilaisten kanssa tehdä yhdessä isompiakin projekteja. Hauska nähdä miten oma kuvitus herää henkiin jossakin ihan uudessa ympäristössä. Vuosien varrella on hyviä kokemuksia mm. AV-tuotannoista, mobiilipeleistä ja tietty näistä printtipuolen jutuista.

Digitaalisen kuvituksen pyöräytti tapetiksi (ja asensi) laadukkaasti Raikua.

Tarkemmin projektiin pääset tutustumaan portfolio-osiosta.

Retrohenkinen matkailujuliste

Finland - The land of the thousand lakes

Kesäinen mielikuvitusmaisema.

Minulla on jo pitkään pyörinyt mielessä, että olisi kiva tehdä retrohenkisiä julisteita omaksi iloksi. Ja miksei myös myytäväksi asti. Tiedätte varmaan ne n. 1930-50 -luvuilla suositut kuvitetut julisteet, joilla luotiin mielikuvia ja tehtiin markkinointia ympäri maailman.

Tämä kesäinen purjehdushenkinen järvimaisema on ensimmäinen tyylikokeilu tästä retroteemasta. En halunnut suoraan kopioida mestareiden tyyliä, halusin tuoda mukaan myös omaa kädenjälkeä. Mitä mieltä olet lopputuloksesta? Näitä olisi tarkoitus tehdä jatkossa lisääkin, jahka joskus oikeilta töiltä ehdin.

Kuva on toteutettu digitaalisesti vektorigrafiikkana, työkaluina tässä oli iPad Pro ja Affinity Designer.

Mikäli tosissasi tykästyit tähän työhön, voit nyt ostaa julisteen seinällesi! Julisteita muiden tuotteiden ohella on myynnissä Society6 -verkkokaupassa.

Portfolio täydentyy: Laajis - Haikara

Haikara-hahmon suunnittelu

Asusta päätelleen haikara on lähdössä lentämään.

Asusta päätelleen haikara on lähdössä lentämään.

Kesällä 2018 oli ohjelmassa lomailun, saunomisen, melonnan, pyöräilyn yms. lisäksi myös pari työprojektia. Alkukesästä pääsin toteuttamaan Haikara-hahmon Laajiksen markkinointia tukemaan. Tarkemmin tähän hahmoon pääset tutustumaan, kun klikkaat itsesi portfolio-osioon.

Hahmo tehtiin Lumimies-hahmon kaveriksi, jonka toteutin pari vuotta aiemmin.

Hahmo toteutettiin vektorigrafiikkana, joten se skaalautuu kivuttomasti mihin kokoon tahansa.

Silmäkarkkia ja hauskoja kuva-aiheita

Genbu Oy:n kuvituskuvat

Yksityiskohta vektorikuvituksesta. Osaatko päätellä mistä kuvassa on kyse?

Yksityiskohta vektorikuvituksesta. Osaatko päätellä mistä kuvassa on kyse?

Nyt olisi iloisen värikäs sivu ihasteltavana portfolio-osiossa. Päivitin sinne nimittäin toisenkin Genbu:lle tekemäni kuvituskuvan. Tässä uudessa kuvituksessa kertaa liikutaan yleisurheilun maailmassa, keskellä kiihkeää seiväshyppykisaa...

Tein nämä molemmat kuvat jo loppuvuodesta 2017, mutta kiireessä tämän toisen kuvan julkaisu siirtyi keväälle 2018. Tarkemmin kuvia pääsee tarkastelemaan täällä.

Aina juhlahetki, kun tulee onnistumisia ja kieltämättä tässä kohtaa kuvittajakin vaikuttaa tyytyväiseltä. Tässä projektissa pääsi miettimään kielikuvia, miten jonkin abstraktin asian voisi esittää hauskalla ja kiinnostavalla tavalla. Ja ainahan vektoreiden parissa touhuaminen on mukavaa.

Kuvat toteutettiin vektoritekniikalla, Affinity Designerilla.

 

Valu Digital - pikakaoppaan kuvitus ja taitto

Tuoreita vektorikuvituksia ja taittoja tammikuulta 2018

Tässä projektissa yhdistyy monenlainen erikoisosaaminen: kuvitus, graafinen suunnittelu ja taittaminen.

Tässä projektissa yhdistyy monenlainen erikoisosaaminen: kuvitus, graafinen suunnittelu ja taittaminen.

Uutisia työrintamalta! Tuorein Kuvituskonttorin linjastolta valmistunut projekti on Valu Digitalin pikaopas. Tässä projektissa pääsikin tekemään monenlaista, kun vastuulla oli koko paketin ilme. Pikaopasprojektissa sai hyödyntää laajasti vuosien varrella hankittua osaamista. Siis kuvitusta, taittamista ja graafista suunnittelua. Joillekin uudemmille tuttavuuksille saattaa ollakin uutinen, että Kuvituskonttorilta onnistuvat kuvitusten lisäksi myös taittotyöt ja graafinen suunnittelu.

Tyyliltään kuvituskuvat ovat samoilla linjoilla viime syksynä valmistuneiden Showell -kuvitusten kanssa. Tämä ei ole sattumaa, kuuluuhan Showell samaan konserniin Valu Digitalin kanssa.

Kuvituskuvat löytyvät tarkempaa tarkastelua varten tietysti portfoliosivulta. Ja jos verkkopalvelun uudistaminen sattuu olemaan ajankohtainen (tai muuten vain kiinnostava) asia niin kannattaa ladata opas Valu Digitalin sivustolta.

Urheilukuvitus: PyeongChang 2018

Havuja perkele!

Oikeaoppisen hiihtotekniikan voit tarkistaa tästä kuvasta.

Hiihto on hieno laji. Ja näin olympialaisten hengessä on velvollisuus piirtää jotain aiheesen liittyvää. Joten tässä on, olkaa hyvä. Ehkä tässä ehditään tekemään enemmänkin  urheilukuvituksia näiden kisojen aikana.

Urheilu on kiinnostava kuvitusaihe muutenkin. Ihmisiä on mukava piirtää äärimmäisissä suoritteissa. Ei helppoa, mutta hauskaa kyllä.

Tämä kuva tehtiin digitaalisesti iPadilla ja Procreatella.

Kotiwatti: isometrinen kuvitus

Sarjassamme täydellisiä kuvitusaiheita: Isometrinen omakotitalo

Tässä yksityiskohta kuvituksesta. TV:stä näyttäisi tulevan uutiset ja sää.

Tässäpä tulee vastaus teille kaikille, jotka olette otsasuonet pullistellen miettineet, että mitä täällä on kesä 2017 touhuttu. Jaakon pääasiallisena kesäprojektina oli nimittäin isohko isometrinen kuvitus, jonka parissa sai jokusen työpäivän (ja illan) käyttää. Projekti esitellään työnäyteosiossa, eli täällä.

Asiakkaana tässä projektissa oli KotiWatti oy, joka tarjoaa aurinkosähköön liittyviä tuotteita ja palveluita. Siis aurinkopaneeleita yms. Tarkemmin yritykseen ja heidän tuotteisiinsa voit tutustua täältä.

Tämä projekti oli sellainen, jonka alussa tiesi heti, että kuva kannattaa tehdä isometrisenä vektoritoteutuksena. Tarkoituksena oli tehdä "läpileikkaus" aurinkosähköä käyttävästä omakotitalosta. Kuitenkin inhimillinen ote edellä, tässä ei siis haluttu mitään kovin teknistä/tieteellistä räjäytyskuvaa aurinkoenergian käytöstä. Tässä ollaan enempi mielikuva/fiilistelyosastolla. Perhe touhuaa viihtyisän näköisessä ympäristössä ja samalla kuvassa näkyy kaikenlaisia tuttuja sähköä käyttäviä vempaimia.

Isokin kuvituskuva koostuu pienistä yksityiskohdista. Ja tällaisessa isometrisessä kuvituksessa yksityiskohdat korostuvat. Kuva näyttää tyhjältä ja tylsältä, jos huoneet jättää tyhjäksi ja liian pelkistetyiksi. Vaikka pelkistämistähän kuvittaminen pitkälti on, korostetaan oleellisia juttuja ja häivytetään epäolennaisia.

Tässä projektissa sai keksiä ja piirtää kaikille tuttuja esineitä, joten mallikuvien googlettamiseen (Altavistaamiseen, toim. huom.) ei resursseja juurikaan kulunut. Mutta kyllä se vektorien vääntäminen vaan aikansa ottaa, vaikka kyseessä olisi tutumpikin aihe. Missään kohtaa prosessia ei voi oikaista. Jokainen bezier ja curve on vaan kiltisti klikkailtava paikalleen, muuten jää nopeasti kiinni fuskaamisesta. Tätä  on vektoreiden ihanuus ja kamaluus. Raaka, mutta palkitseva laji.

Mielestäni lopputulos on onnistunut. Kuvaa oli myös hauska tehdä, toivottavasti sekin välittyy kuvasta.

Työ toteutettiin touko-elokuussa 2017.

Showell - Blogikuvitukset

Kuvituskuvien käyttö yritysten markkinointiviestinnässä. Liekö mahdollista?

Tämä vektorikuvitus tehtiin kesällä 2017.

Tämä vektorikuvitus tehtiin kesällä 2017.

Pari vuotta sitten sain palautteen erään ison kotimaisen yrityksen johtotasolta, että kuvituskuvia ei voi käyttää yrityksen markkinoinnissa. Piirretyt kuvat sopii vain lapsille, kuului perustelu. Olin eri mieltä tuolloin ja oma näkemys ei ole siitä mihinkään muuttunut, päinvastoin.

Piirretyt kuvat sopii vain lapsille

Otetaanpa tässä kohtaa tarkasteluun Showell. Tässä on yritys, joka tekee uskottavaa b2b-bisnestä. Myynnin työkaluja yrityksille ja organisaatioille. Showell halusi blogiaan elävöittämään yhdenmukaiset kuvituskuvat. Tavoitteena oli tehdä raikasta, modernia ja sympaattista kuvitusta, jossa on ehkä mukana ripaus myös huumoria. Mielestäni lopputulos on onnistunut, voit tarkistaa asian portfoliosta tai oikeasta elinympäristöstään Showellin blogista.

P.S. Nämäkin kuvituskuvat on toteutettu vektoreina, eli ne skaalautuvat häviöttömästi mihin kokoon vain. Näppärää, varsinkin yrityskäytössä. Tätä teknistä ominaisuutta osaavat arvostaa kaikki, jotka ovat joskus joutuneet yrityksen markkinointimateriaaleja tekemään.