Yritysvalmennusmateriaalien visualisointi

Mood of Finland - kuvitettu pelilauta-valmennustyökalu

Yksityiskohta pelilaudan/valmennusmateriaalin kuvituksesta.

Vuosien varrella olen päässyt yllättävän paljon tekemisiin erilaisten yritysvalmennusta tarjoavien tahojen kanssa. Näitä kuvitushommia ihan ammattimaisesti aloitellessani en osannut ajatella, että valmennusmateriaalien visualisoinnille voisi olla mitään tarvetta. Tosin en edes tainnut tietää, että sellaisiakin yrityksiä ja ihmisiä on, joiden liiketoimintaa on yritysten valmentaminen.

Näitä tämäntyyppisiä projekteja tehdessä on kyllä käynyt selväksi, että juurikin valmennustoiminnan puolella olisi työmaata tarjolla niille, jotka tällaisia mallinnuksia, visualisointeja ja kuvituksia pystyvät tekemään. Onhan itsestäänselvää, että valmentajat ovat tekemisissä monesti aika abstraktien ja haastavien asioiden kanssa, jolloin viestin välittämiseen tarvitaan jotain muutakin, kuin tekstiä, valokuvia tai diagrammeja.

Yrityksen johtamisen avuksi tehdyt visualisoinnit menevät tietty tähän samaan kategoriaan. Niiden tekeminen vaatii samanlaista osaamista. Kykyä vääntää jonkin toisen ihmisen ajatukset konkreettisiksi kuviksi.

Yksi esimerkki valmennusmateriaalien visualisoinnista on Mood of Finlandille tekemäni ”pelilauta” (Mood of Finland tarjoaa matkailualan yrityksille ja organisaatioille koulutus-, valmennus-ja konsultointipalveluja). Syksyllä 2020 Mood of Finland halusi teettää valmennuspäivän tueksi pelilautaa muistuttavan materiaalin, joka houkuttelee osallistujia viemään vastuullisen matkailun teoriaa käytäntöön. Portfoliossa pääset tutustumaan projektiin tarkemmin.

Työnäyteuutisia: Centrum Balticum - infografiikkakuvitus!

Itämeri-aiheinen infografiikka

Pieni yksityiskohta Mitä ilmastonmuutos tarkoittaa Itämerellä -infografiikasta.

Välillä sitä tällainen lähinnä markkinointiviestinnän parissa hommia tekevä kuvittajakin pääsee työskentelemään vähän yhteiskunnalliselta mittakaavaltaan tärkeämpien aiheiden parissa (tai tärkeää se markkinointiviestintäkin on, saadaan kauppaa, veromarkkoja, hyvinvointia jne.).

Keväällä 2020 nimittäin Centrum Balticum tilasi Kuvituskonttorilta Itämeri-aiheiset infografiikat. Informatiivisten kuvitusten oli tarkoitus kiteyttää visuaaliseen muotoon aiheet:

  • Miksi EU on vaikuttava ilmastotoimija?

  • Mitä ilmastonmuutos tarkoittaa Itämerellä?

  • Kuka edistää EU:n imastotavotteita Itämerellä ja miten?

Aihe ei siis ollut sieltä ihan keveimmästä päästä. Enkä voi väittää että aiheesta olisi ollut työtä aloittaessa kovinkaan syvällistä tietämystä. Mutta niin vain tästäkin aiheesta saatiin ymmärrettävä kokonaisuus, vai mitä mieltä olet?

Tarkemmin työhön pääset tutustumaan tutusti portfoliossa.

Infografiikkaa ja hauskaa kuvitusta kätevästi samassa paketissa?

Keiteleen Puupolku -julisteen suunnittelu

Puupolku-juliste olisi kiva myös tulostettuna ja kehystettynä.

Portfolio päivittyy “jälleen”. Tällä kertaa esittelyyn pääsee yksi vuoden 2021 isohkoista projekteista - Keiteleen Puupolku.

Keväällä 2021 Kuvituskonttorilta tilattiin kuvitus, joka mallintaisi julisteen muotoon Keiteleen Puupolun. Keiteleen Puupolku on lasten ja nuorten opinpolku jossa jaetaan tietoa metsästä, puusta, puurakentamisen mahdollisuuksista, alueen ammateista ja yrityksistä aina varhaiskasvatuksesta lähtien.

Urakka ei ollut helpoimmasta päästä, kun piti osata leipoa isosta määrästä asiaa/tekstiä kiinnostavan näköinen ja ymmärrettävä kuva. Lopputulos näyttää kuitenkin hyvältä.

Tarkemmin projektiin pääset tutustumaan portfoliossa.

Kuvitukset toteutettiin kokonaan vektoreina. Työkaluna Affinity Designer, jota voin muillekin kuvittajille ja graafisille suunnittelijoille suositella. Muutamia oleellisia juttuja softasta vielä puuttuu (vrt. Illustrator), mutta hyötyjä alkaa olla jo puutteita/vikoja enemmän.

Savon Villi Länsi - kuvitukselliset markkinointimateriaalit

Kuvitusten hyödyntäminen messuosaston ilmeessä

Pieni yksityiskohta kuvituksesta. Keitelettä edustaa kirvesmies

Viimeisen reilun vuoden ajan (2018-2019) teemana tuntuu olleen isot kuvitetut messuseinät. Tai muuten vaan isoon kokoon tehdyt kuvitukset. Ja taas olisi esiteltävänä yksi versio tästä aiheesta. Pääsin nimittäin keväällä 2019 tekemään Kehitysyhtiö Savogrow Oy:n toimeksiannosta massiivisen kuvitetun seinän messukäyttöä varten.

Aikataulu oli tiukahko, mutta toimeksianto oli onneksi aika selkeä: Pinta-alaa oli täytettävänä piirroksilla sellaiset 9 x 2,5 metriä ja kuvitukseen piti saada mukaan viittaukset kaikkiin Savon Villi Länsi -kuntiin (Tervo, Vesanto, Pielavesi, Keitele, Suonenjoki ja Rautalampi).

Projektissa päästiin sukkelasti liikkeelle, koska messuosaton suunnittelu oli jo aloitettu sisustussuunnittelija Maru Hautalan toimesta. Ennen kuvitustyön aloittamista olikin jo tiedosssa väripaletti ja idea Savon Villiin Länteen sijoittuvasta metsämaisemasta.

Ison messuseinän lisäksi suunnttelin esitteen messuseinän kuvitettuja elementtejä hyödyntäen. Ja messuseinässä esiintyviä hahmoja on voitu hyödyntää Savon Villin Lännen markkinoinnissa myös tapahtuman jälkeen.

Kuvitukset tehtiin vektoriformaatissa, työkaluna Affinity Designer.

Tarkemmin projektiin pääset tutustumaan portfolio-osastolla.

Retrohenkinen matkailujuliste

Finland - The land of the thousand lakes

Kesäinen mielikuvitusmaisema.

Minulla on jo pitkään pyörinyt mielessä, että olisi kiva tehdä retrohenkisiä julisteita omaksi iloksi. Ja miksei myös myytäväksi asti. Tiedätte varmaan ne n. 1930-50 -luvuilla suositut kuvitetut julisteet, joilla luotiin mielikuvia ja tehtiin markkinointia ympäri maailman.

Tämä kesäinen purjehdushenkinen järvimaisema on ensimmäinen tyylikokeilu tästä retroteemasta. En halunnut suoraan kopioida mestareiden tyyliä, halusin tuoda mukaan myös omaa kädenjälkeä. Mitä mieltä olet lopputuloksesta? Näitä olisi tarkoitus tehdä jatkossa lisääkin, jahka joskus oikeilta töiltä ehdin.

Kuva on toteutettu digitaalisesti vektorigrafiikkana, työkaluina tässä oli iPad Pro ja Affinity Designer.

Mikäli tosissasi tykästyit tähän työhön, voit nyt ostaa julisteen seinällesi! Julisteita muiden tuotteiden ohella on myynnissä Society6 -verkkokaupassa.

YPK 2018

Kirjankansien suunnittelua

Tiimiyrittäjän & Tiimivalmentajan parhaat kirjat -valintaopas 2018 – 2019

Tiimiyrittäjän & Tiimivalmentajan parhaat kirjat -valintaopas 2018 – 2019

Partus Oy:n Johannes Partanen on yksi pitkäaikaisimmista asiakkaistani. Kiitos hänelle luottamuksesta. Olen vuosien varrella päässyt suunnittelemaan Partukselle monenlaista visuaalista tuotosta. Julisteita, esitteitä ja kirjankansia jne. Laskujeni mukaan olen tehnyt vuodesta 2003 asti kaikki YPK-kirjojen kannet ja niin tein tälläkin kartaa. Tänä vuonna kirjan ilmettä uudistettiin jonkin verran.

Olen aina tykännyt suunnitellla toistuvia kuvioita. Siis tekstuureja, patterneja, mikä lienee oikea termi? Tässä projetissa suunnittelin pelkistetyn toistuvan kuvion, jossa toistuvat kirjat, timantit ja hehkulamput. Työn tehtiin kokonaan vektoreina Adobe Illustratorilla.

Tarkemmin kansia pääsee tarkastelemaan portfoliosivulta.

Valu Digital - pikakaoppaan kuvitus ja taitto

Tuoreita vektorikuvituksia ja taittoja tammikuulta 2018

Tässä projektissa yhdistyy monenlainen erikoisosaaminen: kuvitus, graafinen suunnittelu ja taittaminen.

Tässä projektissa yhdistyy monenlainen erikoisosaaminen: kuvitus, graafinen suunnittelu ja taittaminen.

Uutisia työrintamalta! Tuorein Kuvituskonttorin linjastolta valmistunut projekti on Valu Digitalin pikaopas. Tässä projektissa pääsikin tekemään monenlaista, kun vastuulla oli koko paketin ilme. Pikaopasprojektissa sai hyödyntää laajasti vuosien varrella hankittua osaamista. Siis kuvitusta, taittamista ja graafista suunnittelua. Joillekin uudemmille tuttavuuksille saattaa ollakin uutinen, että Kuvituskonttorilta onnistuvat kuvitusten lisäksi myös taittotyöt ja graafinen suunnittelu.

Tyyliltään kuvituskuvat ovat samoilla linjoilla viime syksynä valmistuneiden Showell -kuvitusten kanssa. Tämä ei ole sattumaa, kuuluuhan Showell samaan konserniin Valu Digitalin kanssa.

Kuvituskuvat löytyvät tarkempaa tarkastelua varten tietysti portfoliosivulta. Ja jos verkkopalvelun uudistaminen sattuu olemaan ajankohtainen (tai muuten vain kiinnostava) asia niin kannattaa ladata opas Valu Digitalin sivustolta.

Newicon - Infograafi

Infograafin suunnittelu

Lähikuva infograafista.

Lähikuva infograafista.

Kyllä, Kuvituskonttori toteuttaa myös infografiikkaa. Viimeisin tähän taiteenalaan liittyvä projekti tehtiin Newicon Oy:lle. Tarkemmin voit tutustua projektiin portfoliossa.

Tämä infograafiaukeama toteuttiin Newiconin asiakaslehteen huhti-toukokuussa 2017. Kiitokset toimeksiannosta markkinointi & viestintätoimisto Joolille.

Infograafin tekeminen on haastavaa, mutta yleensä myös palkitsevaa. Monesti aika isokin datamäärä pitää pystyä puristamaan tiiviiseen ja selkeään muotoon. Nätin näköisellä, mutta epäinformatiivisella graafilla ei ole mitään virkaa, siitä voi olla jopa haittaa viestin välittymiselle. Ja toisaalta, ruma infograafi tappaa monen kiinnostuksen välittömästi, vaikka sisältö olisikin olisikin oikeellista. Ainakin itseni kohdalla käy monasti niin, että jään ihmettelemään esim. rumia väriyhdistelmiä ja varsinainen asia jää siinä sitten paitsioon.

Muutama vuosi sitten maailmalla oli suoranainen infograafibuumi ja niitä tehtiin kuvittamaan melkein jokaista presentaatiota ja nettisivua. Nyt tämä trendi on ehkä hivenen taittunut, mutta tarve hyvin muotoilluille infograafeille on ja pysyy. Datan ja informaation määrä ei ole maailmasta ainakaan vähenemässä. Ja visuaalisuudesta on tulossa yhä tärkemämpi osa viestintää ja markkinointia.

Runebergintorttu - season 2017

Hyvää Runebergin päivää!

Taas on perusteltua lusikoida suuhunsa leivonnaisia. Ja samalla hyvä tekosyy viettää aikaa vektoreiden parissa. Tämän makean herkun inspiroimana päädyin tekemään aiheesta kuvitetun arviointikortin, jota on pienessä, mutta asiantuntevassa herkkukriitikkopiirissä ahkerasti täytettykin.

Tämän vuoden osalta on jo myöhäistä, mutta pitäisikö ensi vuotta ajatellen laittaa kortti myyntiin? Kaikki halukkaat pääsisivät laittamaan herkut oikeaan järkestykseen. Olisiko tässä hyvä syy perustaa verkkokauppa?

Kirjankansien suunnittelu: YPK-2017

Viimeisin YPK-valintaopas näyttää tältä:

Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat -valintaopas. Toimittanut & koonnut Johannes Partanen.

On jälleen se aika vuodesta, kun portfoliosalkkuun kopsahtaa uusin  Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat-valintaoppaan kansisuunnittelu. Olen päivittänyt tämän kirjasarjan kansia jo niin pitkään, etten oikeastaan uskalla edes laskea monesko versio tämä on. Yli kymmenen näitä on tullut jo tehtyä. Kansien ilme on tälläkin kertaa puhelinluettelomaisen pelkistetty ja tyylikäs.

Haluatko päästä ihastelemaan kansia ja tutkimaan kirjan sisältöä ihan konkreettisesti? Sehän onnistuu, voit tilata kirjan täältä: https://holvi.com/shop/Tiimiakatemiastore/section/kirjat/